Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Τιμώντας την Επανάσταση του Θερίσου - 4 Μαρτίου 2023

Το Σάββατο 4 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Θέρισο για την ομώνυμη Επανάσταση του 1905 που δρομολόγησε την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα κι εναντιώθηκε στην αυταρχική πολιτική του τότε Πρίγκιπα και Ύπατου Αρμοστή της Κρητικής Πολιτείας, Γεωργίου. Κορυφαία προσωπικότητα και ηγέτης της Επανάστασης ήταν φυσικά ο Ελ. Βενιζέλος!!!! Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος.

Εφταμελής αντιπροσωπεία του Σχολείου μας με τη σημαία και καταθέτοντας στεφάνι εκπροσώπησε ολόκληρη τη μαθητική κοινότητα!!! Παρά τον βροχερό και ομιχλώδη καιρό οι γονείς των μαθητών  μετέφεραν τα παιδιά με προθυμία στο Θέρισο, όπου και παρέστησαν με το δάσκαλό τους, στο σύνολο της εκδήλωσης που έλαβε χώρα στο μνημείο της επανάστασης , αλλά και στην ταβέρνα "Μελινταού" όπου έγιναν ομιλίες και βραβεύσεις.

Αφού είχαν προηγηθεί οι κατάλληλες αναφορές και έγιναν μαθήματα για το Κίνημα του Θερίσου , οι μαθητές των 2 τμημάτων της Στ΄τάξης έγραψαν εκθέσεις - Σκέφτομαι και Γράφω στο σχολείο, με θέμα "Το νόημα της Επανάστασης του Θερίσου". Δύο από τα γραπτά (ένα από κάθε τμήμα ) βραβεύτηκαν στην συγκεκριμένη εκδήλωση με δώρα που πρόσφερε το Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος. Βραβεύτηκε η Αφροδίτη Βαρανάκη από το ΣΤ1 και η Ελευθερία Σημαντηράκη από το ΣΤ2 του Δημοτ. Σχ. Βαμβακόπουλου, αλλά και μαθητές απο το Δημοτ. Σχ. Βαρυπέτρου.
(στο τέλος της ανάρτησης θα βρείτε τα κείμενα των 2 μαθητριών)