Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

"Η φωτιά δεν παίζει,..... μην παίζεις με το μέλλον!!!!" Η Ε΄τάξη ενημερώνεται, ευαισθητοποιείται και δρα!!!!

 

Στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων ασχοληθήκαμε, στην Ε΄ Τάξη, στην ενότητα ¨Φροντίζω το περιβάλλον-Φυσικές καταστροφές, πολιτική προστασία¨ με το θέμα των δασικών πυρκαγιών βασιζόμενοι στο πρόγραμμα «Η φωτιά σε αφορά-Πρόσεχε τι κάνεις/Πρόσεχε γύρω σου» που είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της WWF Ελλάδας και της Θεατροπαιδαγωγικής Ομάδα ΠΑιΘέΑ.


Αρχικά συζητήσαμε τις απόψεις και τις σκέψεις μας σχετικά με το πρόβλημα των πυρκαγιών στην Ελλάδα γενικά αλλά και πιο συγκεκριμένα στον τόπο μας. Έπειτα μελετήσαμε τα στοιχεία από το εκπαιδευτικό υλικό και αντλήσαμε πληροφορίες τις οποίες ανά ομάδα συγκεντρώσαμε και καταγράψαμε.




Τέλος, παίξαμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που δημιούργησε και μας έστειλε η Εθελοντική Ομάδα Χίου «ΟΜΙΚΡΟΝ», με το οποίο και περάσαμε ωραία, αλλά και μάθαμε επιπλέον πράγματα για τα δάση και την προστασία τους. Η εικαστική επιμέλεια του ταμπλό ανήκει στους ¨καλλιτέχνες¨ της τάξης που συνεργάστηκαν άψογα!




Η δράση μας ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη αντιπροσωπείας του Πυροσβεστικού Σώματος Χανίων στο σχολείο μας, κατά την οποία ενημερωθήκαμε για πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως αυτά της πρόληψης και των συχνότερων αιτιών που προκαλούν τις πυρκαγιές, ενώ τονίστηκε ο παράγοντας της ανθρώπινης αμέλειας που τόσο συχνά αποτελεί κίνδυνο για το περιβάλλον μας αλλά και που μπορούμε με τη σωστή ενημέρωση να την περιορίσουμε. 

Ο εκπρόσωπος του Σώματος απάντησε σε ερωτήσεις μας που αφορούσαν την εκπαίδευση, τον τρόπο δράσης των πυροσβεστών, τους κινδύνους, αλλά και τα συναισθήματα και τον αντίκτυπο που έχει το δύσκολο και σπουδαίο έργο τους στην προσωπική τους ζωή.





Ίσως δεν το φανταζόμασταν, όμως οι περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια. Αυτό σημαίνει ότι έχοντας τη σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση, ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλει ενεργά στη μείωση των δασικών πυρκαγιών, τόσο μέσω της πρόληψης όσο και με την έγκαιρη προειδοποίηση των αρμόδιων αρχών σε περίπτωση φωτιάς.
Δες το βίντεο για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και γίνε εσύ η ασπίδα για την προστασία των δασών μας.