Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

"Ο Γιάννης , ο Γιάννος, ο Μ.Α.Υ.Ρ.Ο.Σ. κι Εγώ" .....ή μήπως "κι Εμείς" ;;;...............της Ελένης Βλιώρα !!!!!!

 Γνωρίσαμε, διαβάσαμε "ζήσαμε" και αδράξαμε την ιστορία της Ελένης Βλιώρα στο υπέροχο βιβλίο της         "Ο Γιάννης, ο Γιάννος, ο Μ.Α.Υ.Ρ.Ο.Σ. κι εγώ".

Ένα βιβλίο που ταιριάζει γάντι και διαβάζεται απνευστί, χωρίς να το κλείσει κάποιος, από παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, αλλά και των πρώτων του Γυμνασίου. Βιβλίο εξαιρετικά σχεδιασμένο και προσεγμένο, στην εικονογράφησή του, στη γραμματοσειρά του, στο μέγεθός του , γίνεται προσιτό και σε παιδιά που δεν είναι φανατικοί φιλαναγνώστες!!!!!! Όμορφη γλώσσα, σύγχρονο, επίκαιρο, αγγίζοντας με τρόπο εύληπτο και θέματα τεχνολογίας, οικεία στις νεώτερες ηλικίες (όπως κινητά τηλέφωνα και κάμερες) , με ανατροπές πολλές και αγωνία, διλήμματα κι εντάσεις, θα κρατήσει τους μικρούς μας αναγνώστες σε συνεχή εγρήγορση. 

Αλλά και τα θέματα που διαπραγματεύεται η συγγραφέας μας με τρόπο ευαίσθητο κι αληθινό φωτογραφίζουν ρεαλιστικά το σήμερα χωρίς να κουνάνε δάχτυλα διδακτισμού. Το προσφυγικό και η μετανάστευση, η φιλία μεταξύ των εφήβων, οι μορφές bulling (π.χ. λεκτικού) , μονογονεϊκές οικογένειες, η εφηβεία με τα λάθη της , τις ευαισθησίες της και τις "χρυσές" της στιγμές , είναι μερικά από τα θέματα που θίγονται τόσο εύστοχα και κυρίως μιλώντας τη γλώσσα της ηλικίας των μικρών αναγνωστών. 

Στις τελευταίες του σελίδες θα βρει κάθε παιδί που το παίρνει στα χέρια του, δράσεις ευχάριστες, που δίνουν την ευκαιρία ανατροφοδότησης , αλλά κι επικοινωνίας με τη συγγραφέα. Αν το διαβάσετε στην τάξη σας ως εκπαιδευτικοί ή ως γονείς στο σπίτι με το παιδί σας και σταματήσετε στα κατάλληλα σημεία όπου η συνέχεια δεν είναι ξεκάθαρη , θα διαπιστώσετε ότι η αγωνία και η φαντασία του μικρού αναγνώστη ή ακροατή θα χτυπήσει "κόκκινο"...........αυτό το οποίο είναι και το ζητούμενο στην καλλιέργεια της Φιλαναγνωσίας , το χτίσιμο δηλαδή ιστοριών, χαρακτήρων, πλοκής με λογικές συνάψεις του παιδικού μυαλού που το κάνουν πολύ δημιουργικό και οξυδερκές, κριτικό και ευαίσθητο στα ποιοτικά ερεθίσματα.    Για να ελαττώσουμε και την έκθεση στις οθόνες με τρόπο ανώδυνο!!!!!!

Σ' αυτό το σημείο θα πρέπει να εκθειάσουμε , αλλά και να ευχαριστήσουμε τη συγγραφέα για τη γενναιοδωρία και τη δοτικότητά της που ........όπως απλόχερα έκανε στο βιβλίο με τα νοήματα και το ταλέντο της.............έτσι και κυριολεκτικά, μάς φίλεψε με λιχουδιές , με αφιερώσεις, με τα ζεστά της λόγια , αλλά και με το βιβλίο της που μας δώρισε, σ' ένα υπέροχο δέμα που ενθουσίασε τους μαθητές του ΣΤ2 και το δάσκαλό τους !!!!!!

Κυρία Ελένη όχι απλά σας ευχαριστούμε ....σας αγαπάμε!!!!!! 

και περιμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο δημιούργημά σας !!!!

Ο Μαχμούτ ξυπνάει όπως κάθε μέρα νωρίς, ετοιμάζεται, φτιάχνει το κολατσιό του και φεύγει για το νέο του σχολείο. Σήμερα, όμως, δεν μπορούσε να προβλέψει κανείς το τι θα συνέβαινε…. Θα καταφέρει ο φίλος μας να αντιμετωπίσει την κόρη της Δημάρχου; Θα πετύχει το σχέδιο που θα καταστρώσει με τους φίλους του; Ποια στάση θα κρατήσουν οι γονείς και ο Διευθυντής στην ιστορία μας; Μια περιπέτεια γεμάτη απρόοπτα γεγονότα, με πολλές ανατροπές και έντονες συναισθηματικά καταστάσεις. Μια ιστορία βγαλμένη από την πραγματικότητα που θα αγγίξει μικρούς και μεγάλους, θίγοντας θέματα όπως το μπούλινγκ, η διαφορετικότητα, η δύναμη της φιλίας, η επικοινωνία στην οικογένεια και η αλληλοκατανόηση…