Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Εκδήλωση μνήμης για την Επανάσταση του Θερίσου.

 

Το Σάββατο 9 Μαρτίου το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από τα παιδιά της σημαίας της ΣΤ’ τάξης στην καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε στο Θέρισο για την επέτειο της επανάστασης του 1905.

 Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, ακούσαμε ριζίτικο τραγούδι από τον σύλλογο «Επανάσταση του Θερίσου 1905» και ομιλίες από τους διοργανωτές και τους προσκεκλημένους εκπροσώπους φορέων, ενώ βραβεύθηκαν τα παιδιά που έγραψαν την καλύτερη έκθεση σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα και τη σημασία τους. Ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο-Στρατηγείο της Επανάστασης και κέρασμα σε όλους τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στην εκδήλωση από το Ίδρυμα Βενιζέλου. Συγχαρητήρια στα παιδιά που εκπροσώπησαν επάξια το σχολείο μας και τίμησαν με την παρουσία τους αυτή την εκδήλωση!

Υπό το βλέμμα των ηρώων!!!!!

Μαζί με τον Δήμαρχο Κο Σημαντηράκη στην ξενάγηση στο Μουσείο-Στρατηγείο του Κινήματος του Θερίσου.



Απονομή αναμνηστικών από τον Δήμαρχο Κο Σημαντηράκη στους μαθητές-τριες που τα κείμενά τους ξεχώρισαν!!!!!




Κατάθεση στεφάνου .

Ακολουθεί το κείμενο που ξεχώρισε ανάμεσα σε όλες τις πολύ αξιόλογες προσπάθειες των παιδιών.

 

«Στις 10 Μαρτίου του 1905  έγινε η επανάσταση του Θερίσου. Ο λόγος  της  επανάσταση ήταν η εκθρόνιση του πρίγκιπα Γεωργίου, επειδή καταπατούσε το Κρητικό Σύνταγμα και απέφευγε την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Ο πρίγκιπας  Γεώργιος είχε έρθει  στην Κρήτη ως Ύπατος Αρμοστής από τις Μεγάλες  Δυνάμεις το 1898, μετά την έγκριση του  Σουλτάνου για μια  αυτόνομη Κρήτη. Όμως αποδείχτηκε ότι ο πρίγκιπας  Γεώργιος  δεν ήθελε την ένωση της Κρήτης, ενώ ο ίδιος κυβερνούσε με αυταρχικό τρόπο. Έτσι ο Ελευθέριος Βενιζέλος  ύστερα  από  την απόλυσή του από τη θέση του υπουργού  το 1901, εναντιώνεται στον πρίγκιπα Γεώργιο και ξεκινά  μια επανάσταση  με τον Κωνσταντίνο Φούμη και  τον Κωνσταντίνο Μάνο στο Θέρισο. Το Θέρισο επιλέγεται ως τόπος συγκέντρωσης, διότι έχει πολλά φυσικά κρησφύγετα και βουνά.  Αυτό που κατάφεραν οι επαναστάτες  ήταν  ο διωγμός του πρίγκιπα Γεώργιου από την  θέση  του Ύπατου  Αρμοστή, να έρθει διοικητής ο Αλέξανδρος  Ζαΐμης  που είχε πιο δημοκρατικές και φιλελεύθερες ιδέες  και να ανοίξει ο δρόμος για την ένωση  της Κρήτης με την Ελλάδα.»